Zondag 15 augustus 2021 :
27ste Hartje der Kempen - Wechelderzande
Wandelclub Zandstappers vzw - 1044


Afstanden : 6 - 9 - 12 - 20 - 22 - 30 Km

Vertrek : 6.00 u - 15.00 in PC Zandfluiter, Tulpenlaan 1 - Wechelderzande

Op zondag 15 augustus vindt onze 27ste wandeltocht plaats in het hartje van de Kempen waar je nog rustig kan genieten van de vele bossen, heiden en weilanden. Na een onderbreking van meer dan een jaar door corona zal het nog wel even wennen zijn, maar we proberen stilletjes aan terug op te starten. Het zal ook nog wel volgens een veilig protocol moeten verlopen maar we hopen half augustus de wandelaars toch al één rustpost aan te bieden. Daarvoor voorzien we een veilig en groot terras aan de kantine van voetbalclub FC De Vrede met tafeltjes van vier en ruim 2 meter uit elkaar.

De start van deze tocht is zoals gewoonlijk voorzien in het Parochiecentrum 'De Zandfluiter' te Wechelderzande. Wat niet binnen mag, zullen we buiten trachten te doen. Tijdens deze tocht maken we kennis met de prachtige natuurgebieden die onze gemeente rijk is.

De liefhebbers van de grotere afstanden (22 km en 30 km) starten eerst met een lus van 9.5 km. Ze trekken daarvoor naar de eeuwenoude beuken van Blommerschot. Het wandelpad brengt je in de stille Kempen met prachtige landduinen, afgewisseld met buntgras en rododendrons. En in de vroege ochtend kan je hier zeker een ree over de weg zien springen. Even bekomen kan bij een drankje in de startzaal.

Vanuit de startzaal vertrekken alle afstanden naar de rustpost FC De Vrede. Eerst is er een passage door de nieuw aangelegde tuin van het kasteel Hof d'Intere, een renaissancekasteel dat stamt uit 1649. Het huis fungeerde later als pastorie van 1688 tot 1964 en nadien als gemeentehuis tot de fusie in 1977. Sindsdien is het een gemeentelijk centrum en nu wacht het op nieuwe plannen.

Bij het verlaten van het kasteel buigt de 6 km af naar de rustpost. De andere afstanden lopen verder naar het bos. Onderweg passeert men het huisje van charmezanger Guido Belcanto, al jaren inwoner van Wechelderzande. Iets verderop kom je aan een "boerderij" waar je tientallen damherten kan bewonderen. Meestal zitten ze achter de draad maar regelmatig gaan ze de buurt eens verkennen en lees je weer in de krant dat een verbaasde fietser moest uitwijken voor een groep herten. In Bersegem maak je kennis met heide en nieuw aangelegde vennen. Na 8 km kan je uitrusten op ons terras.

Voor de 20 km en de 30 km is er een lus doorheen de vallei van de visbeek die hier een enorm waardevol en uitermate gevarieerd natuurgebied vormt. Droge en natte heide, gagelstruwelen, moerasbossen en hooilanden, je komt het er allemaal tegen. Het gebied omvat tientallen verschillende plantensoorten. Het hoeft dan ook geen betoog dat het er bruist van het leven. Enkele Galloway runderen zorgen voor het onderhoud van het gebied. Vanaf de rustpost tot aan de aankomst is het nog 4 km stappen langs weilanden en bosweggetjes in het gehucht Moereind.

Wie houdt van een stevige boswandeling afgewisseld met enkele prachtige natuurgebieden, moet zeker eens afzakken naar Wechelderzande. Bij warm weer zorgen de bossen voor de nodige verkoeling en bij koud regenachtig weer zorgen ze voor de nodige beschutting. Wij zorgen voor een veilige rustpost zodat je bij mooi weer buiten kan genieten van de gezonde Kempische boslucht bij een drankje en een hapje.
We hopen jullie allemaal te mogen begroeten in het hart van de Kempen. En hopelijk zijn de versoepelingen van die aard dat deze dag terug een begin kan zijn van de wandelsport.


Te bereiken via het openbaar vervoer :
- vanuit Antwerpen (Rooseveltplein) : snelbus 416 Antwerpen - Turnhout : 8.10 u en 12.10 u
- vanuit het station van Turnhout : snelbus 416 Turnhout - Antwerpen : 7.00 u en 11.00 u


Wat krijg je allemaal te zien :