Zaterdag 7 oktober 2017 :
4de Krawatentocht - Lille
Zandstappers vzw - 1044


De start van onze 4de krawatentocht vindt plaats in de ruime Parochiezaal Sint-Pieter te Lille. Parkeren kan op het kerkplein dat een prachtig fontein heeft gekregen ter hoogte van de start en dat verwijst naar de Krawaten. In de 16de en begin 17de eeuw had de streek heel wat te leiden van de pest en de doortrekkende legers die elkaar in de oorlog tussen de protestanten en katholieken bestreden. Zo ontstond in 1625 de Lilse Krawatenhistorie. Enkele Lilse boeren vermoordden toen een Kroatische jonker en zijn soldaten in de moerassen van de Lilse Zegge. Sindsdien dragen de Lillenaars de spotnaam "krawaten".

De mogelijke afstanden zijn 4 - 8 - 12 - 18 - 24 - 28 km.

De 4 km wandelaars verlaten het centrum van Lille via de kerkstraat. Via goedbegaanbare brede bos- en veldwegen wandelen ze via het sportcentrum naar hun rustpost in de Chirolokalen van Lille. Daarna stappen ze samen met de 8 km terug naar de zaal.

De 24 km en de 28 km starten hun wandeling eerst met een lus doorheen de velden en bossen van Poederlee. Na de startzaal terug bereikt te hebben, vervolgen ze hun tocht samen met de 8, 12 en 18 km.

Men wandelt al snel in de vrije natuur langs rustige veldwegen. De 18, 24 en 28 km splitsen zich af en stappen naar de rustplaats. De 8 km en de 12 km stappen door het natuurgebied Kindernouw. Een smal wandelweggetje baant zich een weg doorheen dit ongerept moerasgebied. Je passeert enkele natuurlijke vijvers. Zeker nu de herfst begonnen is, zal het hier echt genieten zijn voor de wandelaars. Rusten doen zij ook in het Chirolokaal.

De 18, 24 en 28 km maken van hieruit hun lus doorheen het natuurgebied kindernouw.

Vanaf de rustpost wandelen de wandelaars boven de 8 km verder langs de kruisweg van Lille. Deze kruisweg met 14 staties werd opgericht in 1900 door de gebroeders en gezusters Van Looy en pastoor Segers. Na verwaarlozing werd de kruisweg in 1947 in ere hersteld door pastoor Fransen. Het lijdensverhaal is afgebeeld met heel eenvoudige prenten. Vreemd maar dit is wellicht één van de minst bekende plaatsen in Lille door zijn ligging. Even verder gaat het naar de natuur in de Borze. Ondanks dat de kerktoren niet veraf is, krijgen we hier toch heel wat groen te zien. Uiteindelijk wordt de aankomst bereikt.

Wie kennis wil maken met de Kempense natuur in de herfstperiode, moet zeker eens komen wandelen in Krawatendorp Lille met al zijn bekende veldrijders (Paul Herijgers, Erwin Vervecken, Sanne Cant, Wout Van Aert, ...). We hopen jullie dan ook te mogen begroeten op onze vierde Krawatentocht. De startplaats ligt 50 meter van de bushalte Lille-Dorp en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Gemakkelijk te bereiken via het openbaar vervoer vanuit het station van Herentals :
- bus naar Turnhout (210) om 7.36, 8.36, 9.36, 10.36, 11.36 u, ... - halte Lille Dorp
- bus naar Antwerpen (429) om 7.55, 8.55, 9.55, 10.55, 11.55 u, ... - halte Lille Dorp

Te bereiken via het openbaar vervoer vanuit Antwerpen (Roosveltplaats) :
- bus naar Herentals (429) om 9.10, 10.10, 11.10, 12.10 u, ... - halte Lille Dorp

Wat krijg je allemaal te zien :