Donderdag 26 mei 2022 :
24ste Meiklokjestocht - Poederlee
Wandelclub Zandstappers vzw - 1044


Afstanden : 4 - 6 - 13 - 19 - 23 - 29 Km

Vertrek : 6.00 u - 15.00 in PC Mollenhof, Lichtaartsesteenweg 1 - 2275 Poederlee

Op donderdag 26 mei (Ons Heer Hemelvaart) vindt reeds voor de 24ste maal onze Meiklokjestocht plaats. Tevens ook een wandeling die mee telt voor de spaarkaart Walk2Gether.
Na een onderbreking van 2 jaar wegens corona kunnen we opnieuw deze tocht organiseren. Zoals elk jaar starten we ook nu weer in de ruime Parochiezaal Mollenhof te Poederlee.

De Zandstappers proberen zoals elk jaar de wandelaars zoveel mogelijk de Kempense natuur in te sturen en dit is in deze streek zeker geen probleem. Poederlee is een kleine deelgemeente van Lille ten noorden van Herentals met veel weilanden en bosgronden. Wie Poederlee zegt, denkt meteen ook aan de eeuwenoude Heggekapel. Vandaar de bijnaam Heggedorp.

De grote afstanden, 23 en 29 km vertrekken vanuit de startzaal voor een traject van bijna 10 km naar natuurgebied Kindernouw. Rusten doen ze opnieuw in de startzaal.
Daarna vervoegen ze de andere afstanden en stappen richting Heggekapel. Het gaat verder richting de oversteek van het riviertje de Aa. De 4 km draait al snel terug naar de aankomst. De 6 km trekt naar het natuurgebied Den Haert. Dit is een rustgevend gebied met een mengeling van natuur en geschiedenis. Mooie, waardevolle loofbossen verbergen een schat aan historische informatie. Ontdek de geschiedenis van de heren van Poederlee en hun versterkingen (Hofberg), kom meer te weten over de wetenschapper baron d'Olmen de Poederlee en ontrafel mee het verleden van het landschap op deze mooie plek. Onderweg passeert men de aangelegde vistrap. De vissen kunnen hier stroomopwaarts zwemmen door gebruik te maken van de vistrap. Het hoogteverschil bij de sluis is niet langer een obstakel.
De 13, 19 , 23 en 29 km stappen na het bruggetje over de Aa richting Herentals naar de rustpost op het domein van Sport Vlaanderen. Maar alvorens daar aan te komen is het nog flink zandstappen door de dennenbossen.
Na de drankstop wacht voor de 19 en 29 km een prachtige lus door bossen en heidelandschappen alvorens ze samen met de 13 en 23 km naar de aankomst wandelen. Dankzij een nieuw aangelegd wandelbruggetje over de Aa (2021) gaat het traject langs uitgestrekte weiden en bossen.

We hopen er samen met jullie een mooie tocht van te maken en zouden jullie dan ook graag willen begroeten op deze 24ste Meiklokjestocht. Wie houdt van een mooie natuurwandeling, moet zeker aanwezig zijn te Poederlee. Het zal genieten zijn van de lentepracht op dat moment. Zeker wanneer ook het zonnetje van de partij is.

Te bereiken via het openbaar vervoer :
- Vanuit het station van Herentals : buslijn 210 naar Turnhout : elk uur vanaf 8.35 u - halte Poederlee-Dorp (rijtijd 11 minuten)
- De wandelaars die met het openbaar vervoer komen tot Herentals en die 13 km of meer gaan wandelen zouden ook vanuit het Station te voet naar de Sporthal van Sport Vlaanderen kunnen stappen (1.5 km) en komen zo op het parkoers terecht.
  Ze kunnen dan bij hun passage in Poederlee inscannen.

Wat krijg je allemaal te zien :