Woensdag 1 mei 2019 :
23ste Meiklokjestocht (Walk 2 Gether Tocht) - Poederlee
Zandstappers vzw - 1044

Op woensdag 1 mei vindt reeds voor de 23ste maal onze Meiklokjestocht plaats. Tevens ook een wandeling die mee telt voor de spaarkaart Walk2Gether. Zoals elk jaar starten we ook nu weer in de Parochiezaal Mollenhof te Poederlee.

Je kan kiezen uit volgende afstanden : 4 - 6 - 10 - 14 - 19 - 24 - 29 - 34 km.

De Zandstappers proberen zoals elk jaar de wandelaars zoveel mogelijk de Kempense natuur in te sturen en dit is in deze streek zeker geen probleem. Poederlee is een kleine deelgemeente van Lille ten noorden van Herentals met veel weilanden en bosgronden. Wie Poederlee zegt, denkt meteen ook aan de Heggekapel. Vandaar de bijnaam Heggedorp.

De grootste afstanden 29-34 km vertrekken naar het noorden van Lille voor een tocht in het natuurgebied Kindernouw met zijn vele vijvers en poelen waar watervogels en amfibieën aan hun trekken komen. Ze keren daarna terug naar de startzaal.

Alle afstanden stappen na de start richting het natuurgebied Den Haert. Dit is een rustgevend gebied met een mengeling van natuur en geschiedenis. Mooie, waardevolle loofbossen verbergen een schat aan historische informatie. Ontdek de geschiedenis van de heren van Poederlee en hun versterkingen (Hofberg), kom meer te weten over de wetenschapper baron d’Olmen de Poederlé en ontrafel mee het verleden van het landschap op deze mooie rustige plek.

De 4-6 km wandelaars stappen al snel via de bossen rondom de Heggekapel naar hun rustpost. De 10 km wandelt na het verlaten van het natuurgebied Den Haert langs de oevers van de Aa en komen aan de aangelegde vistrap. De vissen kunnen hier stroomopwaarts zwemmen door gebruik te maken van deze vistrap. Het hoogteverschil bij de sluis is niet langer een obstakel. Men steekt de rivier de Aa over aan het sluizencomplex en wandelt door de bossen van de Heggekapel naar de rustpost.

Vanaf 14 km stapt men na het verlaten van het natuurgebied over het idyllisch scheef bruggetje richting Herentals. Het traject loopt over de Kempense Heuvelrug. Geel zand en dennenbossen vormen hier het decor. Men passeert de Toeristentoren ‘De Paepekelders’, één van de toeristische attracties in de streek, een houten uitkijktoren met een totale hoogte van 24 meter. Even verder ligt ook onze rustpost ten midden van de natuur.

Vanaf 19 km moet er hier een bosrijke lus worden afgelegd. De grotere afstanden bewandelen ook de omgeving van het Bloso Sportcentrum, Pidpa Hidrodoe en de Oorlandse Heide met bossen, vennen en heiden.

Vanuit de rustpost gaat het terug richting Poederlee via het sluizencomplex op rivier de Aa. Door de bossen van de Heggekapel bereikt men de volgende rustplaats.

Het laatste traject gaat via de weilanden en bossen van Zittaart naar de aankomst.

We hopen er samen met jullie een mooie tocht van te maken en zouden jullie dan ook graag willen begroeten op deze 23ste Meiklokjestocht. Wie houdt van een mooie natuurwandeling, moet zeker aanwezig zijn te Poederlee. Het zal genieten zijn van de lentepracht. Zeker wanneer ook het zonnetje van de partij is.


trein of bus tot in Herentals station, vervolgens de bus :
- Lijn 210 Herentals-Turnhout (halte Poederlee Dorp) : 8.35 u, 9.35 u, 10.35 u, 11.35, 12.35 u


Verdere info : Jef Vermetten - tel: 0485 / 19 36 60

Wat krijg je allemaal te zien :