Zondag 14 augustus 2022 :
28ste Hartje der Kempen - Wechelderzande
Wandelclub Zandstappers vzw - 1044


Afstanden : 3 - 7 - 13 - 18 - 25 - 30 Km

Vertrek : 6.00 u - 15.00 in PC Zandfluiter, Tulpenlaan 1 - Wechelderzande

Op zondag 14 augustus vindt onze 28ste wandeltocht plaats in het hartje van de Kempen waar je nog rustig kan genieten van de vele bossen, heiden en weilanden. Het is tevens een tocht voor de Walk2Gether spaarkaart. De start van deze tocht is zoals gewoonlijk voorzien in het Parochiecentrum 'De Zandfluiter' te Wechelderzande. Tijdens deze tocht maken we kennis met de prachtige natuurgebieden die onze gemeente rijk is. Na corona beschikken we opnieuw over de rustpost aan de Lilse Bergen waardoor we de wandelaars nog meer kunnen laten genieten van de bossen en het aangelegde heidelandschap.

De kortere afstanden 3 en 7 km wandelen hun kilometers langs de weilanden en bossen op het gehucht Moereind. De 3 km stappers keren al snel terug naar de zaal terwijl de 7 km hun rustpost hebben aan de sportvelden op de Pulsebaan.

De lange afstanden 25 en 30 km beginnen hun wandeling tussen de eeuwenoude beuken van Blommerschot. Het wandelpad brengt ze in de Stille Kempen met zijn prachtige landduinen, afgewisseld met buntgras en rododendrons. Na 7.4 km kunnen ze gaan rusten op de rustpost Pulsebaan. Daarna volgen ze het traject van de 7 km naar de startzaal. Vandaaruit volgen ze het traject van de 13 km en 18 km.

De wandelaars op de 13, 18, 25 en 30 km stappen naar de rustpost aan de Lilse Bergen (Haarlebeek). Op de heenweg wandelen ze door het natuurgebied rondom de visbeek. De wandelweg loopt doorheen de vallei van de visbeek die hier een enorm waardevol en uitermate gevarieerd natuurgebied vormt. Moerasbossen, kwelrijke hooilanden, droge en natte heide, gagelstruwelen, je komt het er allemaal tegen. De visbeek met tientallen verschillende plantensoorten, is hier de levensader van de Kempense beekvallei. De plantenliefhebber komt hier zeker aan zijn trekken. Het hoeft dan ook geen betoog dat het er bruist van het leven. Enkele Galloway runderen en schapen zorgen voor het onderhoud van het gebied. Even verder stapt men rondom een groot bosmeer. En alvorens de rustpost te bereiken moeten nog enkele flinken zandduinen overwonnen worden. Op de rustpost kan je onder de dennenbomen uithijgen en genieten van een drankje en een hapje.

Voor de 18 km en de 30 km wacht nu een lus van 5 km doorheen de bossen aan het recreatiedomein Lilse Bergen.

De terugweg naar de aankomst gaat langs een golfterrein. Even verder passeert men de Achtzaligheden boom, of wat er nog van overblijft. De boom met zijn acht vertakkingen heeft al heel wat averij opgelopen door bliksem en storm. We blijven in de bossen om uiteindelijk in Wechel dorp uit te komen. Daar maakt men nog een lusje in de tuin van het kasteel Hof d’Intere, een renaissancekasteel dat stamt uit 1649. Het huis fungeerde later als pastorie van 1688 tot 1964 en nadien als gemeentehuis tot de fusie in 1977. Sindsdien is het een gemeentelijk centrum en nu wacht het op nieuwe plannen.

Wie houdt van een stevige boswandeling afgewisseld met enkele prachtige natuurgebieden, moet zeker afzakken naar Wechelderzande. Bij warm weer zorgen de bossen voor de nodige verkoeling en bij koud regenachtig weer zorgen ze voor de nodige beschutting. Wij zorgen voor de nodige rustposten midden in de natuur zodat je bij mooi weer buiten kan genieten van de gezonde Kempische boslucht bij een drankje en een hapje. We hopen jullie allemaal te mogen begroeten in het hart van de Kempen.

Te bereiken via het openbaar vervoer :
- vanuit Antwerpen (Rooseveltplein) : snelbus 416 Antwerpen - Turnhout : 8.10 u en 12.10 u
- vanuit het station van Turnhout : snelbus 416 Turnhout - Antwerpen : 7.00 u en 11.00 u


Wat krijg je allemaal te zien :